З курячих яєць можна зробити розчин для збільшення терміну придатності фруктів

Jun 06 15:00 2020 Друк цієї статті

ua/broke-instants-view/index.html style="display: contents">.

Сьогодні у людства дуже багато проблем, починаючи від глобального потепління і закінчуючи нагрянула в 2020 році пандемією коронавіруса. На даний момент їх намагаються вирішити тисячі вчених по всьому світу, але не варто забувати, що у нас є ще мільйони проблем поменше. Наприклад, щодня магазини викидають цілі коробки зі злегка зіпсованими фруктами — навіть якщо вони злегка почорніли, їх вже мало хто купить. У той же час магазини і ферми щодня викидають сотні курячих яєць, хоча їх можна було б використати з користю. Нещодавно американські вчені придумали, як вирішити ці дві проблеми — вони створили розчин з яєць, яким можна покрити фрукти і збільшити їх термін придатності.Щоб збільшити термін придатності фруктів, потрібно зберігати їх у холодильнику

Як збільшити термін придатності фруктів?

Про винахід дослідників з американського штату Техас розповіло видання New Atlas. Покриття, що збільшує термін придатності фруктів, на 70% складається з яєчних жовтків і білків. Також до складу розчину входять целюлозне волокно, куркумін і гліцерин. Змішавши всі ці інгредієнти разом з 80-градусною водою, дослідники отримали коричневу суміш, в яку можна вмочати фрукти. У підсумку на них утворилася тонка захисна плівка.Так виглядає створена дослідниками суміш

Целюлозне волокно виходить з деревини і складається з крихітних частинок довжиною до 3 міліметрів. Будучи в складі суміші і покриваючи фрукти, вони перешкоджають випаровуванню вологи і не дають їм зморщуватися. Джерелом куркумину є корінь рослини куркума — це речовина необхідно для знищення бактерій, які виявляються на поверхні. Гліцерин, в свою чергу, являє собою неотруйні, в'язку рідина з солодким смаком — він надає суміші еластичність.Розроблена суміш складається з чотирьох компонентів і відносно недороге виготовлення

Курячі яйця в суміші потрібні для того, щоб розбавити всі ці інгредієнти, а також для відштовхування води. До того ж, це натуральний продукт, тому нічого страшного, якщо частинки покриття потраплять в організм людини. Втім, дослідники запевняють, що нанесений на фрукти розчин можна легко змити під струменем води з-під крана.

Обробка продуктів

Створивши розчин і охолодивши його до кімнатної температури, дослідники перевірили його ефективність в лабораторних умовах. Вони завдали покриття на банани, авокадо, полуницю і папайю, а потім залишили їх на відкритому повітрі. Також вони стежили за станом продуктів, які не отримали захисне покриття. Зрештою з'ясувалося, що необроблені фрукти згнили вже на восьмий день експерименту. А оброблені продукти зберегли свіжість навіть після тижня перебування на відкритому повітрі.

Збільшення терміну придатності більшою мірою сприяли целюлозне волокно і куркумін. Завдяки крихітним волокнам, продукти повільніше втрачали вологу — на п'ятий день експерименту з обробленої полуниці зникло тільки 35% вологи, тоді як звичайні ягоди втратили 60% вологи. Куркумін захистив продукти від бактерій — дослідники нанесли на них кишкову паличку і через добу від нього не залишилося і сліду.Кишкова паличка — часта причина харчових отруєнь

За словами авторів наукової роботи, створена ними суміш не тільки збільшує термін зберігання продуктів, але і знаходить застосування курячим яйцям, які зазвичай викидаються фермами з-за великого достатку. Якщо вірити статистиці, у США щорічно проводиться 7 мільярдів яєць, але 200 мільйонів з них в кінцевому результаті потрапляють на звалища. Нова технологія дозволить людству почати використовувати з користю хоча б один вид продуктів.Лідером по виробництву курячих яєць вважається Китай — її частка складає 36% від усього світового виробництва

Звучить дуже круто — вчені разом вирішили відразу дві проблеми. Тільки ось хто займеться збором курячих яєць, які викидаються на смітник? Якщо такий розчин скористається попитом і буде використовуватися постачальниками свіжих фруктів, виникає ризик того, що для створення суміші будуть використовуватися далеко не «списані» яйця. Втім, можливо, якась компанія організовує збір зайвих курячих яєць і буде купувати їх у фермерів за зниженою вартістю.

Якщо вам цікаві новини науки і технологій, підпишіться на наш Telegram-канал. Там ви знайдете анонси свіжих новин нашого сайту!

На даний момент дослідники продовжують наукову роботу і шукають курячим яйцям альтернативу рослинного походження. Адже у світі є багато веганів, які відмовляються їсти все, що роблять тварини — якщо фрукти будуть оброблені курячими яйцями, деякі люди можуть відмовитися від їх вживання. До того ж, у багатьох людей є алергія на яйця і захисне покриття для фруктів може завдати шкоди організму.

  Стаття "позначена" як: