Створено пристрій, що дозволяє відчути смак навіть самого дорогого страви

May 28 14:00 2020 Друк цієї статті

ua/broke-instants-view/index.html style="display: contents">.

За всю історію існування людства кулінари придумали мільйони різних страв, кожна з яких володіє унікальним смаком. Щодня ми харчуємося тільки найбільш доступними з них начебто макаронів і пельменів, але ж у світі існують справжні кулінарні шедеври, які нам просто не по кишені. Думаю, багато хто з нас не відмовилися б відчути смак страв з дорогого м'яса, грибів і інших інгредієнтів. Дозвольте поділитися гарною новиною — через кілька десятків років у нас може з'явитися така можливість, причому за це не доведеться платити тисячі доларів. Допоможе нам у цьому пристрій, який на даний момент відомо як «синтезатор норімакі» і вміє імітувати смаки різних страв.«Синтезатор норімакі» дозволяє відчути практично будь-який смак

Норімакі— це вид щільних ролів, де начинка з рису і морепродуктів загорнута в їстівні водорості норі.

Які бувають смаки?

Пристрій, здатне імітувати різні смаки, було винайдено дослідниками з університету Мейдзі (Японія). Воно складається з двох частин — пульт для керування інтенсивністю різних смаків і загорнуту в водорість трубочку. На кінці цієї трубки є п'ять опуклостей з різними гелями, які дозволяють людині відчути різні смаки при торканні їх мовою.Зліва — трубка, яку треба притулити до мови, праворуч — пульт керування інтенсивністю смаків

Опуклості імітують 5 смаків:

  • солодкий, за допомогою гліцину
  • солоний, за допомогою хлориду натрію
  • гіркий, за допомогою хлориду магнію
  • кислий, за допомогою лимонної кислоти
  • умами, за допомогою глютаминового натрію.

Умами — це п'ята, додаткова різновид смаку, яка в 1990 році була офіційно визнана в країнах Далекого Сходу. З японського його назву можна перекласти як «приємний пікантний смак» і його нотки можна помітити в соєвому соусі, сир пармезан і волоських горіхах. В цілому, він відчувається як солоний.

Їжа майбутнього

«Синтезатор норімакі» працює досить просто. Людина прикладає до своєї мови трубочку з різнокольоровими виступами, які містять в собі перелічені вище гелі. По проводах до опуклостях подаються слабкі розряди електричного струму і кожна речовина впливає на смакові рецептори мови з різною силою. Комбінуючи п'ять смаків за допомогою пульта управління, дослідники можуть дати людям можливість відчути у себе в роті різні страви, хоча насправді їх немає.«Синтезатор норімакі» — вигляд спереду

За словами керівника наукової роботи Хомея Миясита, це схоже на те, як людина сприймає зображення на екрані телевізора, комп'ютера або смартфона. Насправді перед очима людини з різною силою мерехтять червоні, сині та зелені точки, але об'єднуючись, вони утворюють красиву картинку. Приблизно так само працює і «синтезатор норімакі» — мову з різною силою відчуває солодкий, солоний, гіркий, кислий смаки і розумом, сукупність яких відтворює відчуття від різних страв.

Дослідники вважають, що у майбутньому їхній винахід буде дуже затребуваним. Наприклад, пасажири далеких повітряних рейсів зможуть насолодитися смаком смаженого м'яса, не вимагаючи від кухарів його готування. А люди з харчовою алергією зможуть нарешті дізнатися, яке на смак арахісове масло та інші продукти, які часто викликають висип, задуха та інші неприємні наслідки.

Давайте, кожен в коментарях або в Telegram-чаті поділиться тим, смак якої страви він би хотів відчути за допомогою такого пристрою? Мені було б цікаво побачити його мініатюрну версію — так адже можна створити аналог цукерок «Берті Боттс» з всесвіту Гаррі Поттера (ті, що завжди з різними смаками).

найдорожче блюдо

Або ж, як зазначалося на початку статті, «синтезатор норімакі» дозволить багатьом з нас спробувати на смак дорогі страви. Наприклад, ми зможемо оцінити, наскільки смачним є стейк з яловичини породи Вагю, 200 грам якого коштує 400 доларів. Висока вартість страви обумовлена рідкістю породи тварини і складністю в догляді. Коровам, з яких роблять такий стейк, регулярно роблять масаж і дають тільки кращі корми. Але чи варто воно того? Про це знають тільки багатії, але незабаром це питання зможемо відповісти і ми.Страви з яловичини Вагю — одні з найдорожчих у світі

Залишається тільки чекати удосконалення технології, тому що на даний момент пристрій схоже на електронне суші і занадто громіздке. Розробкою таких технологій займаються багато групи вчених — про них ще в 2016 році згадував мій колега Володимир Кузнєцов. Тільки от про їх технологіях нічого нового не чути і було б добре, якщо б співробітники університету Мейдзі не перестали горіти своєї ідеї і представили щось масове.